« Tilbake til blogg

BIL OG SYKKELHJELM SOM KOMMUNISERER MED HVERANDRE!

Ja, du hørte riktig. Nå skal hjelmen din kunne kommunisere med deg. I det en bil nærmer seg bak fra eller fra siden, vil du straks kunne høre en stemme eller et signal som forteller deg dette. Volvo Cars satser stort på sikkerheten i trafikken og lanserer nå et system der biler leser trafikken og gir signaler til sjåfør og syklist slik at ulykker kan unngås.

Undersøkelser viser at rundt 50% av alle syklister som dør i trafikken, gjør dette fordi de kolliderte med bil. I 2013 ble det solgt 132 millioner sykler på verdensbasis. Flere og flere bruker sykkelen i daglig pendling til jobb, skole og aktiviteter. Spesielt i byer fører dette til flere syklister på veiene og dermed flere ulykker i trafikken. Undersøkelser og statistikk fra flere byer i Europa viser en negativ utvikling. Bare i Berlin ble 4533 personer skadd i 2012. I Gøteborg økte ulykkene med 30% for 2013. I Tyskland, Nederland og Polen skjer mer enn 85% av alle dødsfall blant syklister i veikryss!

sykkel, trafikk, hjelm, meningstorgetHva så med Oslo?

I Oslo ønsker Ruter flere ut av bussen og over på sykkel. I samarbeid med Sykkelprosjektet i Oslo kommune ønsker man å se på samspillet mellom sykkel og kollektivtrafikk. Regjeringen estimerer med 300.000 nye innbyggere i Oslo innen 2030, og da skal vi helst la privatbilen stå og til gjengjeld bruke sykkelen, ta fatt på beina eller eventuelt hoppe på kollektivtrafikken. Mer sykkel med andre ord. Det er ikke bare bare… Med oppdrag fra Helsedirektoratet og Vegdirektoratet føres det statistikk på hvor mange som skader seg og får behandling ved legevakten. I fjor måtte rundt 40 syklister få hjelp hver eneste uke i Oslo by. I Norge generelt omkom 12 syklister på veiene i fjor.

Volvos undersøkelser viser at ulykker kan unngås ved å koble hjelm og bil!

bil, display, trafikk, tjene penger, meningstorget

Sammen med elektronikk-produsenten Ericsson og utstyrs-leverandøren POC, bygges nå en ny teknologi der bil og hjelm skal kunne kommunisere med hverandre. Ved å være tilkoblet til internett vil de to alltid vite hvor de er i forhold til hverandre. Slik fungerer det: du finner fram sykkelen, tar med deg mobilen og setter på deg den spesiallagde sykkelhjelmen. Så tråkker du i vei. Mobilen din er koblet til hjelmen via blåtann. Din posisjon i trafikken deles kontinuerlig med Volvo sin nettsky ved hjelp av mobilen. Bilene på sin side sender også data til nettskyen. Dermed kan nettskyen til enhver tid kalkulere om bilist og syklist er på kollisjonskurs. Dersom dette er tilfelle, vil hjelmen vibrere og blinke med lys, mens sjåføren i bilen blir alarmert via displayet i frontruta. Dessuten bremser også bilen automatisk.


               "Visjonen til Volvo er at ingen skal bli drept eller skadet i en ny Volvo-modell fra 2020."


Foreløpig er systemet et spennende konsept. Det stilles spørsmålstegn ved hvordan systemet vil fungere i tett trafikk eller når en brå retningsforandring finner sted. Men med forskning, utvikling og videre undersøkelser tror Volvo prosjektet kan føre til en drastisk nedgang i kollisjoner mellom biler og syklister. Forutsetningen er endog at syklister faktisk vil kjøpe disse hjelmene, samtidig som bilene generelt må programmeres med muligheten til å kunne bruke systemet. Volvo er ikke alene om å tenke sikkerhet i forhold til syklister. Også Jaguar investerer i innovasjon og har lansert et varslingssystem med vibrasjoner, dulting, lyd av ringeklokker og signalhorn.

sykkel, trafikk, hjelm, meningstorgetTrygg Trafikk mener konseptet er lovende og at ideen og tanken er god.  Det nye systemet til Volvo ble presentert under teknologi-messen i Las Vegas nå i januar og vil bli implementert i Volvos allerede eksisterende system med navnet. Pedestrian and Cyclist Detection System. Teknologi som redder liv kan vi leve med!

Denne artikkelen legges også ut på vår Facebook-side. Der kan du legge igjen kommentarer og sin din mening. Du kan også registrere deg hos Meningstorget og bli med i vårt undersøkelses-panel. Vi sender deg spørreundersøkelser og som takk for innsatsen tjener du poeng som du kan veksle inn i gavekort eller kontanter hos PayPal. Bli med oss; tjen penger, svar på betalte spørreundersøkelser og la din mening bli hørt.

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.