« Tilbake til blogg

EAT: Hvor mye positiv forandring kan jeg få til?

Spørsmålet falt under åpningen av EAT-konferansen i Stockholm der Gunhild Stordalen med tårer i øyene forklarte om hvor sårbart livet kan være. I fjor fikk hun påvist den livstruende sykdommen systematisk sklerodermi, men har kjempet seg tilbake og kunne selv åpne konferansen hun selv har tatt initiativet til.

«Jeg nektet å ta innover meg at min egen kropp

var i ferd med å bli min verste fiende.»

Gjennom å trekke tråder mellom fornektelse av egen sykdomstilstand og verdens fornektelse av jordas dårlige helseforhold, satte hun hensikten med EAT-konferansen i fokus: nemlig hvordan vi kan skape et bedre globalt kosthold som både er bærekraftig for alle verdens innbyggere og naturen selv.

 

Spørreundersøkelser: vi vil ha sunn mat! Men problemene står i kø.

jordbruk, tjene penger, miljø, spørreundersøkelserDet er supermarkedene som i stor grad bestemmer på markedet. De avgjør hvilke produkter som skal selges og dermed hvilke produkter vi kjøper. Ikke minst presser de også prisene ned slik at produsenter og mellomledd sitter igjen med minimalt overskudd, mens butikkene håver inn på våre sultne mager.

Og kampen for å produsere billig mat og ikke minst møte krav i industrien, fører også til mer usunn mat. Og det er mat som vi spiser. Kan vi stole på mat og drikke som vi kjøper, eller er de tilsatt unormale mengder av fett, sukker, salt, tilsetningsstoffer, sprøytemidler og det ene og det andre?

 

 "Spiser vi mat eller falske produkter?" 


Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Ipsos MMI om norsk mat, går det klart fram at det er viktig for oss at maten er sunn og trygg uten sprøytemidler og bakterier. Men hva vet vi om det når jordbruket blir presset til større effektivitet, noe som også betyr mer sprøyting og bruk av antibiotika, og hva med importe jordbruksvarer?

Les også: Saken her ikke helt BIFF!

 

Kan man ikke tjene penger, har man heller ikke mat…

mat, sulten, tjene penger, spørreundersøkelserMen, det handler ikke bare om norske utfordringer og matvaner i Norge. Verre er det for millioner av mennesker som ikke har råd til å kjøpe mat eller rett og slett ikke har tilgang til maten de trenger for å leve et sunt liv.

For mat er det nok av i verden og teoretisk nok skulle alle kunne spise seg mette. Istedenfor spiser vi oss gode og mette i vår vestlige verden, mens mennesker i andre land lever med den daglig følelsen av sult. Når forskjellene innad i landene også er veldig store, vil noen ha penger til å kunne spise godt, mens andre må tigge for å klare seg gjennom dagen.

 

"Vi trenger strukturer som lar folk gjøre en innsats, slik at verdens 7 milliarder mennesker kan gjøre små positive endringer hver gang de setter seg ned for å spise," sa Stordalen.

Hun tok også til orde for at det å forandre matindustrien og dens systemer er en svært stor oppgave som krever mye, av både regjeringer, de store matgigantene, transnajonale selskaper og den vanlige mann i gata.

 

HVOR MYE KAN DU FÅ TIL PÅ ET ÅR?

mat, sulten, tjene penger, spørreundersøkelserStordalen har fått noe kritikk for å stelle i stand konferanse med masse prat og flotte talerlister, og sant nok kan det fort bli med praten og lite handling. Allikevel, er dette en fantastisk mulighet til å sette et tema på agendaen som vokser i betydning.

Hvis en slik konferanse kan gi økt bevissthet og lede til at vi alle er mer bevisste på hva vi spiser, hvilke matvaner vi har og hvordan vi kan hjelpe mennesker med tilgang til mat andre steder i verden, så er det verdt det.

Hva kan du gjøre? Kanskje slutte å kaste mat? Støtte en organisasjon som hjelper mennesker i nød? Mane til kamp for at jordbrukere i fattige land skal bli betalt bedre? Mulighetene er mange. Du kan gå inn på http://www.eatforum.org/ for å lese mer!!

 

Si din mening i våre spørreundersøkelser på nett!

Du finner denne artikkelen også på vår Facebook-side og du må gjerne kommentere og si din mening. Dersom du liker å la din stemme bli hørt, kan du også melde deg inn i Meningstorget og svare på våre betalte spørreundersøkelser på nett. Det er gratis å være med og du kan registrere deg her på siden.

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.