« Tilbake til blogg

HVA ER PÅSKE FOR DEG? SE VÅR SPØRREUNDERSØKELSE. [INFOGRAFIKK]

Det er viktig å kose seg i påska. Mange av oss drar til fjells. Vi vil ha snø og sol og ikke minst kose oss foran peisen i en eller annen fjellhytte med varm sjokolade, gylne appelsiner og påskemarsipan. Det mangler heller ikke på påskestemning hos de som blir værende hjemme. Med huset pyntet i vårlige farger og med velduftende matlukt som oser i fra kjøkkenet der mor lager lammelår, så er det ikke rart at familien snart ringer på døra.

Vi koser oss i påska og det betyr mye god mat. Og det er lam som er den store favoritten. I løpet av påska kjøper vi 660 tonn med lammekjøtt. For nordmenn er natur, frisk luft og fjellet viktig for påskehøytiden og da er lam en fremragende god råvare som nettopp er produsert i disse omgivelsene.

Samtidig spiser vi 4,6 millioner egg i påska, vi skreller 5000 tonn med appelsiner og hver og en av oss spiser rundt 2 kg med godteri. Kvikk Lunsj er den tradisjonelle tursjokoladen. I gjennomsnitt spiser hver nordmann 9 Kvikk Lunsj-plater i løpet av året. Tre av dem blir spist i påska. Men det handler nødvendigvis ikke bare om mat...

 

SPØRREUNDERSØKELSE OM PÅSKE! 

Hos Meningstorget liker vi å høre hva folk mener om det som opptar dem i hverdagen. Dette gjør vi gjennom våre spørreundersøkelser på nett. Og med våren i frammarsj og livet på feriemodus, gjorde vi en spørreundersøkelse der vi ønsket å få fram hva nordmenn aller mest forbinder med påska.

For det aktuelle spørsmålet i vår spørreundersøkelse kunne respondentene krysse av på inntil fire svaralternativer om hva påsken betyr for dem personlig. Her er resultatet fra vår spørreundersøkelse om påske.

spørreundersøkelser, påsketradisjoner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIVSNYTERE, MEN HVA MED FÅRIKÅL I PÅSKA?

påske, peiskos, spørreundersøkelser på nettVi er livsnytere og ferie skal være å koble av fra en stressende hverdag. Enten det er å sige ned i sofakroken, bruke tid med familien eller koble av med en tur til hytta. Vår spørreundersøkelse på nett viser at avslapping og tid med familien er de elementene som aller flest verdsetter i påska.

Hva så med god mat? Det hører jo til når vi skal kose oss litt ekstra. Og med tallene fra undersøkelser som viser at vi kjøper tonnevis med lammekjøtt, appelsiner og godterier, så er det kanskje overaskende at «fårikål og god mat» bare får 8% uttelling i vår spørreundersøkelse på nett. Det trenger selvfølgelig ikke bety at påskematen ikke er viktig, men at påska er en høytid med mange viktige ingredienser og tradisjoner.

 

HVEM ER EGENTLIG PÅSKEHAREN?

påskehare, påske, påsketradisjoner, spørreundersøkelserFor «påskehare og gule kyllinger» scorer ganske så bra. Og jeg må innrømme det. Når jeg husker tilbake på påskefeiringen hjemme hos min mor, så er kanskje påske-egget med smågodt det aller første som slår meg, men jeg kommer ikke utenom å huske den gule påskepynten som prydet huset. Påskekyllinger og gult i alle slag.

Hva så med påskeharen?

Den har nok hoppet mer inn i norske tradisjoner i de senere årene. Og visste du at påskeharen faktisk var en fugl som måtte omskape seg til en hare for å slippe unna jegeren? Og fordi fuglen lengter etter å legge egg, er påsken en tid hvor haren nettopp får muligheten til å gjøre dette slik den en gang gjorde som fugl. I mange land er det nettopp slik at påskeharen legger ut egg som barna skal finne.

 

 

 

 

STERKE TRADISJONER,  MEN 1 AV 10 FEIRER IKKE PÅSKE

påske, kors, påsketradisjoner, Våre spørreundersøkelser viser også at tradisjoner som påskenøtter, påskekrim og påskemarsipan fortsatt har stor betydning for mange, mens det å dekorere egg kommer litt lenger ned på lista.

Å feire påske for å minnes Jesus har fått 8% svarprosent. Selv om de fleste i Norge kjenner til historien om Jesus som dør på korset for verdens synder, så er det ikke til å komme utenom at Norge har blitt mer sekulært, på godt og vondt. Skal påske handle om Påskeharen eller Jesus?

Interessant er det at kategorien «Feirer ikke påske» faktisk har fått 10% uttelling. Hva kan årsakene til dette være? Økende innvandring vil være et naturlig startpunkt. Enkelte feirer heller ikke påske av religiøse grunner, slik som Jehovas Vitner.

Allikevel, påsken har nok kommet for å bli. Nye tradisjoner kjemper mot gamle tradisjoner. Men påske vil det være. For de aller fleste nordmenn verdsetter disse dagene høyt.

 

Har du kommentarer eller meninger vedrørende denne artikkelen, så skriv gjerne til oss på vår Facebook-side. Bli en del av oss ved å gi oss en "Like" til høyre på denne sida.

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.