« Tilbake til blogg

KINA OPPLØSER ETTBARNSPOLITIKKEN!

Det er et faktum. Kina legger bak seg ettbarnspolitikken og vil fra nå av tillate alle par å få to barn. Det var under lederen Deng Xiaoping at det kommunistiske regimet for 36 år siden strammet inn familiepoltikken for alvor og satte en grense for hvor mange barn kinesiske familier kunne få. Nå løses det opp.

Mange jubler, mens andre neppe er fornøyde. Mange aktører ser helst at kinesiske myndigheter skrinlegger hele prosjektet og ikke lenger kontrollerer kinesiske familier.

 

"Iverksetting av en to-barns-politikk vil ikke ende tvangsabort, utryddelse av jentekjønnet eller reguleringer innen familieplanlegging i Kina. Par må fortsatt at fødselstillatelse for det første og andre barnet, hvis ikke vil de være gjenstand for tvangsabort"


Det sier Reggie Littlejohn som er president for organisasjonen Woman`s Rights Without Frontiers. Hun mener måten Kina tvinger restriksjoner på familier er en ordning som er umenneskelig og som burde avskaffes i sin helhet.

 

HVORFOR LIBERALISERES ETT-BARNS-REGELEN I KINA?

kinesere, kina, ett-barns-politikkDet kan være flere grunner til at kinesiske myndigheter løser opp i familiepolitikken. Det meldes blant annet om voksende uro i forhold til befolkningen i Kina som eldes og ikke erstatter seg selv.

Motstandere mener Kina har skapt sin egen «demografisk katastrofe». - "For i et samfunn som spesielt verdsetter det mannlige avkom, har millioner av ufødte kvinner blitt ødelagt. Borte er brudene, konene og mødrene som ville vært hjelpere til millioner av kinesiske menn som sannsynligvis aldri vil gifte seg."

Nyere statistikk indikerer at Kina vil ha 30 millioner flere menn enn kvinner i 2020. Og nettopp dette er et dilemma og uteneklig for den kinesiske tankmåte og kultur og har framprovosert betydelig debatt.

I en aktuell rapport om Menneskehandel fra USA legges skylden for problemet delvis på Kinas manglende vilje til å droppe praktiseringen av tvungen abort. Rapporten konkluderer med at begrensninger av fødsler og kulturell favorisering av menn har gitt en sex-ratio på 117 gutter mot 100 jenter. Dette betyr økt etterspørsel for prostitusjon.

 

LIBERALISERING OVER TID

kinesisk familie, tjene pengerDe siste forandringene i familiepolitikken har kommet etter at Kommunistpartiet i et 4 dager langt møte har drøftet og jobbet med landets retning for de neste fem årene.

Men allerede i 2013 begynte politikken å forandre kurs. Da ble det vedtatt at par kan få to barn dersom den ene av foreldrene er enebarn. Det har også vært enkelte unntak i forhold til de strenge restriksjonene:

  • Minoritetene har gått fri for restriksjonene og har vært unnttat regelen. Minioriteter utgjør omtrent 10% av Kinas befolkning.
  • Et annet unntak gjelder familier på landsbygda, der det gis lov med et barn nummer to dersom førstefødte er jente eller handikappet. Det legges altså vekt på at det er viktig å få en gutt.

Det ventes flere detaljer i dagene som kommer om Kinas nye to-barns-politikk. Hva mener du om denne poltikken?  Er det riktig av Kina å sette slike restriksjoner?

 

SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT!

mobiltelefon, tjene penger på spørreundersøkelserMeningstorget er opptatt av hva som skjer i samfunnet. Og enda viktigere er din mening og dine synspunkter om det som omgir deg i hverdagen. Meningstorget samarbeider med bedrifter og selskaper og sender ut spørreundersøkelser for å hente inn tilbakemelding fra forbrukerne på aktuelle tjenester og produkter.

Du kan være med å videreutvikle eller forbedre tjenester og produkter ved å heve røsten og ytre din mening i våre spørreundersøkelser på nett. Dessuten belønner vi deg for innsatsen. Du tjener penger, gavekort, lodder og donasjoner, rett og slett fordi dine meninger har en verdi av stor betydning for våre samarbeidspartnere.

Bli en del av Meningstorget idag. Registrer deg her på siden og delta i våre betalte spørreundersøkelser på nett!

 

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.