« Tilbake til blogg

KLASSESKILLET I BARNEIDRETTEN? VELSTANDENDS DOBBELTMORAL...

Når det å tjene penger nok blir utslagsgivende og en bestemmende faktor for i hvilken grad barn kan holde på med idrett, må vi ikke da stille store spørsmålstegn ved utviklingen av velferdsstaten Norge? Burde ikke tilgang til aktiviteter og sport være en folkerett og et velferdsgode for barn og ungdom uansett familiebakgrunn og en families økonomiske situasjon?

 

Debatten raser.

Foreldre står fram og tilstår en enorm bruk av penger på barnas sportsaktiviteter. En familie forteller til VG at de bruker flere hundretusen kroner i sesongen for at hele familien skal være aktive på ski. På Oslos vestkant blar foreldre opp nesten 15.000 kroner for at sønnen skal være en del av elitelaget i fotball for Gutter 14/15. En fotball-leder tilstår:

                  «det er ikke uvanlig å betale fotballtrenere 100.000 kroner i året i klubben.»

fotball, idrett, tjene penger, meningstorgetMotsetningen er stor. En mor står fram og innrømmer å ha bedt sønnen slutte å spille fotball fordi det ble for dyrt. 14-åringen gledet seg til hver trening, det å henge med gutta, å være en del av laget, å spille kamper. Men så tok det altså slutt. Kostnaden ble for stor. Som enslig mor, var det umulig å imøtekomme treningsavgifter og kostnader til utstyr og reising.

Forskjellene mellom bydelene i Oslo er enorme. I Groruddalen har 30 % av foreldrene problemer med å betale gebyrene og avgiftene for barna. Dårlig økonomi i klubbene gjør det også vanskelig å få tak i trenere og ledere. Dermed blir tilbudet til barna ekstra svekket.

Undersøkelser viser at mange slutter med aktiv idrett i alderen 13-19 år. Det er spesielt barn med enslige foreldre eller barn med foreldre som ikke er i full jobb som faller utenfor. Undersøkelser NAV har gjort viser at fattigdom øker blant de nederst på inntektskalaen. Men også helt vanlige familier synes å kjenne på kostnadene som følger med engasjementet.

 

                      Er vi i ferd med å få et klasseskille i norsk barneidrett? Skal ønske om å drive aktiv idrett og muligheten for å lykkes innen sport forbeholdes de med sterke ressurser? Skal det å tjene penger nok styre hvorvidt våre barn kan være med? Hva er din mening om dette?


Å tjene penger har lite med talent for sport å gjøre.

Problemet. Talent har lite med hvor rik familie man kommer fra. Talenter kan like gjerne befinne seg i mindre velstående familier som i rike familier. Hvis idretten derfor siler ut barnas aktivitet på grunn av høye kostnader, da lider ikke bare barna, men også idretts-Norge. Talentene som kanskje kunne representert Norge med flagget på brystet, blir borte. Mange av verdens aller beste fotballspillere kommer nettopp fra familieforhold som ikke er noe å skryte av. De vokste opp i slummen og var heldige som ble plukket opp på veien.

Kanskje er det på tide med et politisk program som nettopp plukker opp disse som faller utenfor. Ikke bare bevilgninger til nye idrettsanlegg, men også økonomisk handlekraft som sørger for at alle barn fasktisk kan dra nytte av dem !?

Utstyret.

ski, utstyr, tjene penger, idrettUndersøkelser viser at mange foreldre føler seg presset til å kjøpe det beste utstyret. Det er ikke så lett å være tenåring heller når vennene gjennom sosiale medier poserer med de råeste antrekkene og det feteste utstyret. Selvfølgelig med riktig merke. Sannheten er jo at selv det nest beste veldig ofte er mer enn nok.

Da jeg selv spilte fotball kjøpte jeg fotballsko som kostet en fire-hundre-lapp og jeg hadde dem kanskje to-tre sesonger helt til såla var forsvunnet og storetåa omtrent stakk ut fra skoa. Det var fett å ha Lotto-sko, men det var egentlig ikke så viktig. Det er jo mannen med skoene som avgjør om man lykkes og ikke skoene i seg selv. Det at jeg bøtta på med mål og løp fra den ene og den andre hadde lite med utstyret å gjøre. Mye mer med talent, innstinkt og masse trening.

Løsningen.

Vi skal ikke svartmale situasjonen for mye. Aktiviteter må uansett koste noe og ingen er overrasket over høye avgifter i Bærum. Det viktigste må vel være at våre barn faktisk holder på med sport og ikke at de absolutt trenger å bli den nye Marit Bjørgen eller den nye Cristiano Ronaldo. De fleste barn tar en ski- tur i ny og ne og tar ikke tre økter om dagen. Å kjøpe brukt kan være smart, man kan låne fra venner og familie eller kjøp grei kvalitet til en rimeligere pris. Dessuten kan man leie utstyr. Kirkens Bymisjon driver Skattekammeret i Oslo der de leier ut skiutstyr gratis til unge under 18 år!

team, lag, sport, tjene penger, meningstorgetMan trenger heller ikke lysende blå Adidas Nitrocharge for å lykkes på fotballbanen. Nike leggskinn koster nesten 1000-lappen, men hva er vitsen når leggen er beskyttet for utstyr som koster rundt 200-lappen? Selv om presset er stort, burde ikke foreldre ta seg selv litt i kragen, trekke noen grenser, sette seg ned med barna og ha en ærlig prat ? Og når alt kommer til alt i revidert form:

"Det viktigste er ikke å ha det beste utstyret,
men å delta."

Hva er din mening? Menigstorget finner du også på Facebook. Der kan du legge igjen din mening om saker vi skriver om. Du kan også lese om våre spørreundersøkelser på nett og se resultater fra mini-polls.

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.