« Tilbake til blogg

KVINNEDAGEN, SPØRREUNDERSØKELSER OG "FIFTY SHADES OF GREY"

Kvinnedagen er her. Likestilling står igjen på plakaten. LO lader opp. Denne gangen er det arbeidsmiljøloven det kjempes for. Jens Stoltenberg stikker igjen hodet fram og skal gå i tog for første gang på 30 år. Ikke uventet mener han familiepolitikken til Erna Solberg både er umoderne og går i feil retning. En av årets hovedparoler skal visstnok være: Nei til reservasjonsrett! Det er en debatt i seg selv. Kvinnedagen i Norge er for mange en kamp om rettigheter.

Det hele startet med arbeiderbevegelsene på starten av 1900-tallet. Kvinnedagen ble for første gang markert i New York i 1910. Da stod kampen om stemmeretten. Siden den gang har 8. mars blitt feiret som internasjonal kvinnedag verden over. Men idag er ikke fokuset lenger bare på likestilling, utdanning og arbeidsliv, men omfavner kvinners liv i et bredt spekter. Og her er det mye å kjempe for.

Dette innebærer også et større fokus på hvordan kvinner behandles. Det handler om solidaritet med kvinner som blir utsatt for vold, krenkelser og seksuelle overgrep. Kvinners rettigheter og feminismen står i utgangspunktet sterkt i Norge. Det generelle kvinnesynet tar også sterkt avstand fra fysisk og seksuell vold. Allikevel viser spørreundersøkelser triste fakta .

SPØRREUNDERSØKELSER = 1 AV 10 KVINNER I NORGE VOLDTATT

spørreundersøkelser, kvinnedag, I spørreundersøkelser gjort av "Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress" sier 9,4% av kvinnene at de har blitt utsatt for voldtekt. Av disse var 4 av 10 svært redde for å bli alvorlig skadet eller drept, og 3 av 10 fikk fysiske skader. Ganske sjokkerende. Kanskje burde kvinnedagen hatt et helt annet fokus i Norge? Hvis kvinnen bare blir et sexobjekt, er hun strippet for verdier og rettigheter.

Samme spørreundesøkelser viser også at kun 11% av kvinnene gikk til undersøkelse og behandling i etterkant av voldtekten. 29% av kvinnene har aldri fortalt noen om de traumatiske hendelsene. I sitt motsvar til Jens Stoltenberg, trekker Erna Solberg nettopp fram disse kvinnene som kampsak for kvinnedagen. Og gir svar på tiltale om reservasjonsretten som for Høyre bare skal være en mulighet når kvinners rettigheter er absolutt sikret. Denne debatten ruller som sagt videre…

 

SPØRREUNDERSØKELSER FRA EU: 1 AV 3 HAR OPPLEVD FYSISK ELLER SEKSUELL VOLD

kvinnedag, spørreundersøkelserMer omfattende spørreundersøkelser fra EU-landene viser samme tendens. Her svarer hver tredje kvinne at de er blitt usatt for fysisk eller seksuell vold siden de var 15 år gamle. Av de som har en samlivspartner, svarer 22% at de har opplevd dette.

Estimerende tall fra spørreundersøkeler viser også at rundt 13 millioner kvinner innen EU opplevde fysisk vold de siste 12 månedene før spørreundesøkelsene fant sted. De mest brukte formene for vold var: dytting, slag, grep og riving i håret. Samtidig viste tallene at ca. 3,7 millioner kvinner ble utsatt for seksuell vold i samme perioden. Totalt opplever 1 av 10 seksuell vold etter fylte 15 år og 1 av 20 blir voldtatt.

 

FIFTY SHADES OF GREY

kvinnedagen, spørreundesøkelser, kjærlighetJeg spurte forleden en venn av meg om han hadde sett  «Fifty shades of Grey». Ja så klart, sa han. Så trakk han fram mobilen og viste meg 50 forskjellige gråtoner. Morsomt. Men spørsmålet henger der fremdeles. Har du sett filmen? Og hva sitter vi igjen med?

Filmen handler om en svært rik og beinhard forretningsmann som et innleder et sadomasochistisk forhold til en ung kvinne. I filmen utsettes kvinnen for voldelig misbruk både psykisk og fysisk i hendene på sin partner. Mr. Grey kan ikke nyte sex uten innslag av strenghet, ydmykelse og aller helst smerte.

Tilbakemeldingene er mange. Vi har stormet til for å se filmen. Samtidig boikotter mange organisasjoner filmen. De mener filmen romantiserer overgrep. De største avisene er lunkne i sine anmeldinger. Lave terningskast. Men hysteriet er stort.

 

 

Hva har dette med kvinnedagen å gjøre?

spørreundersøklse, spørreundersøkelse på nett, kvinnedagenNoen mener filmen er et hån mot millioner av overgrepsofre. Som spørreundersøkelser viste oss blir svært mange kvinner utsatt for fysisk vold og seksuelle overgrep både i Norge og i Europa.

Man står selvfølgelig helt fritt til å se denne filmen og det er ikke vår sak verken å promovere eller kritisere filmer. Allikevel sier Anne Gustavsen i avisa KS noe til ettertanke:

            «Ved å la den framstå som en  harmløs eventyrlig kjærlighetsfilm som romantiske par bør se på Valentinsdagen, har produsentene effektivt revet ned forsvarsmekanismene som normalt burde fått røde varsellamper til å lyse, når vi eksponeres for et så ødeleggende forhold mellom to mennesker. I denne storyen kontrollerer mannen alt fra kvinnens oppførsel, til hva hun spiser. Han bestemmer hvem hun skal tilbringe tid med og isolerer henne fra venner og familie. Kvinnen styres av frykt og adlyder mens hun selv blir stadig mer usikker. Ethvert samvær mellom de to inneholder voldtekt, misbruk og vold.»

Det er bra at våre kvinner kjemper for sine rettigheter og likestilling. Gjennom kvinnedagen blir kvinner verdsatt og anerkjent uten hensyn til nasjonale, etniske, språkelige, kulturelle, økonomiske eller politiske forskjeller. Det er bra. Men vi må også tørre å stå opp for de sakene som ikke får den samme  mediedekningenn.

Har du kommentarer eller meninger angående kvinnedagen og denne artikkelen, da hører vi gjerne fra deg på vår Facebook side, der denne artikkelen også vil være tilgjengelig.

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.