« Tilbake til blogg

Nobels fredspris til Tunisisk kvartett!! Visse du at...

Så var det igjen klart for Nobels Fredpris og denne gangen med et overraskende resultat for mange. Det var Kaci Kulemann Five som fikk æren av å utrope vinneren. Hun åpnet i formiddag dobbeltdøra til Nobelinstituttet for å kunngjøre vinneren av årets fredspris.

Både Nobelhistorikere, fredseksperter og spillselskaper har de siste ukene publisert sine toppkandidater til prisen og blant de mest hete objektene kunne man finne både prester, utenriksministre, aviser, varslere og selveste forbundskansler Angela Merkel.

Men det heteste navnet ifølge Nobelkomiteen var derimot Den tuniske kvartetten for nasjonal dialog. Kvartetten ble etablert under politisk krise i Tunisia og sammen har de prøvd å finne en løsning gjennom dialog. De har klart å få islamistiske partier og sekulære partier til å samarbeide.

Hva synes om dette? Fortjener de denne prisen? Og hvorfor/hvorfor ikke?

 

DISSE HAR FÅTT NOBELS FREDSPRIS!

nobelprisen, noble prizem tjene pengerNobels fredspris ble opprettet i henhold til testamentet til den svenske vitenskapsmannen Alfred Nobel. Der stod det at mesteparten av hans store formue skulle bevilges til et fond for utdeling av ulike priser, deriblant fredsprisen.

Og det skulle Norge få gleden av å gjøre, og siden 1901 og fram til i dag har 127 vinnere fått sitt navn utropt og blitt hedret for sitt fredsengasjement.

 

"86 menn, 15 kvinner og 26 organisasjoner"


Av disse har 125 takket ja til å motta prisen. Det var i 1973 at vietnamesiske Le Duc Tho valgte å ikke motta prisen da fred i Vietnam enda ikke var fullt oppnådd. Han fikk prisen sammen med Henry Kissinger for arbeidet med våpenhvile i den pågående krigen.

 

VISSTE DU DETTE OM NOBELS FREDSPRIS?

  • Da fredsprisen ble utdelt for første gang var pengesjekken på 150.000 svenske kroner. Beløpet falt jevnt inntil 1923 da beløpet var på 115.000 kroner. Men siden den gang har summen steget godt og er nå på hele 10 millioner.
  • Hele 20 ganger har prisen av ulike grunner ikke kunnet deles ut og de fleste av disse har sammenheng med første og andre verdenskrig.
  • Mange organisasjoner har også fått æren av å motta fredsprisen. Dette har sjedd 25 ganger, og Røde Kors har gått seirende ut hele tre ganger. FNs høykommisær for flyktninger har fått prisen to ganger. I de senere årene har også EU og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen fått den prestisjetunge prisen.
  • 1977 er et historisk år for fredsprisen. Da fikk to kvinner tildelt prisen sammen. 12 av 15 kvinnelige fredsprisvinnere har fått prisen etter 1977. Sist gang i 2011 da tre kvinnelige vinnere ble utropt.

 

HVORFOR NORGE?

sporreundersokelser pa nettMens de fleste av Nobels priser utdeles i Sverige, er det altså den Norske Nobelkomiteen som deler ut fredsprisen. Det har nok ofte vært litt tungt å svelge for «søta bror» og det tok litt tid før prisen for første gang kunne deles ut.

Mange har prøvd å spekulere i hvorfor Norge fikk mandatet til å dele ut denne prisen. Noen mener Norge var mer engasjert i fredsarbeid, at vi hadde færre militære tradisjoner og dessuten siden vi var i union med Sverige kunne det virke rimelig at Norge fikk en av prisene.

Nobel var også hengiven til norsk litteratur og likte godt Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen. Hans sekretærs kone var også norsk og Nobel hadde et godt inntrykk av henne.

Generelt hadde Nobel et godt inntrykk av Norge. Siden prisens begynnelse har Norge nedsatt en Nobelkomite som bistår i arbeidet med å dele ut prisen, samt åpnet et Fredssenter som stod ferdig i 2005.

 

SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT!

meningstorgetEr du engasjert i politikk eller interessert i hva som rører seg i samfunnet? Liker du shopping, nye produkter og elektroniske nyvinninger? Har du meninger om mangt og mye og kunne tenke deg å la din stemme telle og bli hørt?

Da er Meningstorget det du leter etter. Vi er på jakt etter din mening og gjennom våre spørreundersøkelser på nett har du muligheten til å dele dine synspunkter og vurderinger. Vi samarbeider med bedrifter og selskaper som trenger tilbakemelding på sine produkter og tjenester.

Du som forbruker utgjør en ressurs og dine meninger verdsettes. Derfor blir du også betalt når du fullfører våre betalte spørreundersøkelser på nett! Vi gir deg poeng som du kan veksle om i kontanter eller i gavekort, samt lodder og muligheten til å donere.

Registrer deg her på siden og bli en del av Meningstorget!

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.