« Tilbake til blogg

Undersøkelser: 30 milliarder kroner i bistand skylt ned i do?

Vi banker oss på brystet og sover godt om natta. Norge er i tetsjiktet når det gjelder å donere bistandsmidler og vi er stolte over å hjelpe en lidende verden.  Ville vi derimot visst hvordan pengene ble forvaltet hadde nok flere av oss våknet opp av den gode nattesøvnen.

EU har nettopp avsluttet grundige undersøkelser for å finne ut av hva som skjer med midlene som investeres i bistand. Som verdens største bistandsdonor, er resultatene et stykke deprimerende lesestoff. For av ca. 300 milliarder kroner årlig som går til bistand, viser det seg at over halvparten av pengene forsvinner i dårlig ettersyn, korrupsjon og skandaløs misbruk av midlene.

 «År etter år blir midler fordelt til obskure prosjekter med samme effekt som å skylle dem ned i do»

Dette sier Ingeborg Grassle som er leder av budsjettkomiteen i EU-parlamentet. Spørsmålet vi dermed må stille oss er hvorvidt norsk bistand faktisk oppnår de resultatene som er ønskelige eller om situasjonen er den samme dystre. Norge setter av 30 milliarder kroner årlig til bistand. Men bidrar midlene til forandring? Undersøkelser viser stor usikkerhet.

 

NORGES BISTAND HAR ALDRI VÆRT STØRRE!

bistand, spørreundersøkelserNorad rapporterer at Norge jevnt over holder et stabilt bistandsnivå med ca. 30 milliarder kroner i potten årlig. Det er omtrent 1% av brutto nasjonalprodukt. Men hvordan brukes pengene? Det er dessverre utstrakt tvil om disse midlene faktisk har den virkningen den har tenkt å ha.

«Det er viktig med mer resultatfokus i bistanden. Pr i dag er innsatsen spredt for tynt: over for mange land og prosjekter. Et viktig tiltak for å sikre mer effektiv bruk av bistandsmidler, er å konsentrere innsatsen» - Børge Brende.

Undersøkelser viser at norske bistand til antikorrupsjon og godt styresett over en 10-års periode har hatt bedrøvelige resultater. Svært mange av prosjektene nådde aldri målene. Også resultater knyttet til fornybar energi viser at midlene ikke har bidratt til økning av ren energi og ikke kommet de fattigste til gode.

Dersom Norges bistand befinner seg i samme bås som EUs bistandsmidler, har vi en stor jobb å gjøre fremover. Å skylle penger ned i do istedenfor å investere dem i nødvendige prosjekter på hjemmebane, faller neppe i god smak hos mange.

Les også: Gjennom spørreundersøkelser hjelper du «Concern Worldwide

 

BISTAND: PLANLEGGING OG EVALUERING NØKLER TIL SUKSESS!

planlegging, evaluering, bistandPlanlegging synes å være ekstemt viktig i bistand og alle etapper fra å motta pengene til hvordan de skal brukes, hvem som skal invester dem og metoder for evaluering, burde være essensielt å få ned i detalj før man overfører millionbeløp til en eller annen utenlands konto.

Ekspertene mener evalueringsarbeidet må bli mye bedre og at det må jobbes for incentiv-systemer som gjør at mottakerlandene i langt større grad måler virkningene av tiltakene.

Det har nylig kommet en ny evalueringsordning, der stikkord som troverdighet, relevans og uavhengighet står i sentrum. Et av dens prinsipper er at evalueringene skal foretas av andre parter enn dem som jobber med bistandsprosjektene.

Helt ærlig. Dette burde være ganske logisk og en selvfølgelighet. Hvis noen skal kunne holdes ansvarlig for bistandsmidler og prosjektene det investeres i, sier det seg selv at de som skal vurderes ikke kan vurdere seg selv.

Les også: Mange meninger? – Si det i spørreundersøkelser på nett!

 

SI DIN MENING OM NORSKE INTERESSER I SPØRREUNDERSØKELSER!

betalte spørreundersøkelserMeningstorget er en del av SSI som er verdensledende på innsamling av data over nettet. Derfor brukes SSI av både organisasjoner, bedrifter og selskaper som er i behov av tilbakemeldinger på sine produkter og tjenester eller med ønske om å få klare signaler på hvordan befolkingen ser på et samfunnsproblem eller politiske vedtak.

Meningstorget sender ut spørreundersøkelser der våre respondenter gir sine meninger og synspunkter. Det er helt gratis å være med og du avgjør selv hvor ofte du vil svare på spørreundersøkelser og når du ønsker å gjøre dette.

Som takk for innsatsen tjener du poeng som kan veksles inn i kontanter via PayPal eller i gavekort fra en rekke kjente merkevarer. Din mening har en verdi som betaler seg. Ved å svare på våre spørreundersøkelser på nett, kan du påvirke morgendagens beslutninger og fremtidige produkter.

Les også: Tjen penger på spørreundersøkelser


Si din mening i våre betalte spørreundersøkelser på nett!

 

 


« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.