« Tilbake til blogg

Kvinnen og menneskehandel. Hvem er bakmannen?

Kvinnedagen er en perfekt dag for å overraske mor med blomster og frokost på senga. Dette er dagen for å gjøre litt ekstra stas på ektefelle, søster eller datter. 8.mars setter søkelyset på kvinnens rolle i samfunnet og for Norges del har det ofte handlet om kvinners rettigheter og likestilling.

Det hele startet med arbeiderbevegelsene på starten av 1900-tallet. Kvinnedagen ble for første gang markert i New York i 1910. Da stod kampen om stemmeretten. Siden den gang har 8. mars blitt feiret som internasjonal kvinnedag verden over. Fokuset omfavner kvinners liv i et bredt spekter. Og her er det fortsatt mye å kjempe om.

Dette innebærer også et større fokus på hvordan kvinner behandles. Det handler om solidaritet med kvinner som blir utsatt for vold, krenkelser og seksuelle overgrep. Menneskehandel og spesielt det som angår tvangsprostitusjon og seksuell utnyttelse er et økende problem og er blitt verdens tredje største innbringede gesjeft etter våpen og narkotika.

Les også: Si din mening - tjen penger på spørreundersøkelser!

 

HVEM ER BAKMANNEN?

Mens sakene er få i Norge, er omfanget et helt annet lenger ned i Europa. Og bak systemet befinnner det seg bakmenn som tjener seg søkk rike på å manipulere og kontrollere kvinner.

Flere organisasjoner jobber intensivt for å demme opp om menneskehandel og prøver å spre god informasjon om hvordan man kan unngå å gå i fella. Menneskesmuglere viser seg å være hvem som helst, menn og kvinner, rike og fattige, ukjente og folk fra familien.

I det siviliserte Norge kan menneskehandel virke noe fjernt og vi ser for oss en eller annen type fra en action-serie på TV, men her er noen harde fakta fra virkeligheten. Dette er menneskesmugleren. Personen er:

 

  • Kreativ. Som en skuespiller forandrer han ofte oppførsel etter behov og i forhold til offerets ambisjoner.
  • Selger drømmer. Mulighetene han snakker om og tilbyr høres altfor gode ut til å være sanne.
  • Er uklar og vag. Løftene hans inneholder lite klar informasjon om jobbtilbudet han selger, hvordan reisen skal foregå, hvor man skal bo og økonomiske inntekter.
  • Opererer hurtig. Alle ting skjer fort. Relasjonen mellom ham og offeret avanserer raskt og tilbudet han tilbyr må godtas innen kort tid.
  • Er truende. Ved bruk av ulike metoder av trussel, blir offeret truet og hvis manikke underordner seg vil familie eller venner lide.
  • Tilbyr betinget kjærlighet. Han bruker kjærlighet for å kontrollere offeret. «Om du elsker meg, så vil du få....»
  • Elsker penger. Menneskehandel handler bare om penger.
  • En god student. Som en psykolog studerer han offeret for å finne ut hva hun liker og ikke liker.
  • Tilbyr gaver. Han tilbyr ofte gaver og legger grunnlaget for en positiv relasjon ved å tilby mat, penger og husly.
  • Ønsker kontroll. Han er veldig opptatt av å gjøre tingene som han selv ønsker det, og når han ønsker det.

 

UNDERSØKELSER VISER AT MENNESKEHANDEL ØKER!

Undersøkelser viser at nesten 21 millioner voksne blir kjøpt og solgt på årlig basis. Samtidig estimeres det at 2 millioner barn blir utnyttet hvert år i den globale komersielle sex-industrien. I alt utgjør kvinner og jenter 98% av dem som blir offer for seksuelle overgrep.

Dette virker som en fjern verden, men er bare en flytur unna. Bak lukkede dører finnes et problem som fortjener større oppmerksomhet og som involverer svært mange kvinner. Et større fokus på dette er satt på dagsorden gjennom frivillige organisasjoner. Det minste vi kan gjøre er å støtte disse i et livsviktig arbeid.

Kvinnedagen er for alle kvinner. En frihetsdag alle burde oppleve. En gledesdag for mor og datter. Ikke ta dagen som en selvfølge, men feire og hedre noen du er glad i.

 

 

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.