« Tilbake til blogg

Spørreundersøkelser: Fallende forventning til norsk økonomi!

Idealbildet med gode norske lønninger og trygge arbeidsplasser er i ferd med rakne noe sammen og vi er i ferd med å miste tilitten. Troen på norsk økonomi er nedadgående skal vi tro rapporter fra Finans Norge som denne uka presenterte «forventningsbarometeret».

Ved hjelp av spørreundersøkelser i samarbeid med TNS Gallup, kartlegger Finans Norge holdninger til både landets økonomi og personlig økonomi gjennom fem ulike indikatorer som respondentene blir spurt om. Med bakgrunn i disse resultatene blir det utarbeidet en forventningsindeks.

 

SPØRREUNDERSØKELSER: SVEKKET TILLIT TIL NORSK ØKONOMI

For første kvartal 2016 viser tallene at indeksen er svært lav og resultatet er det tredje laveste målt noen gang. Tallet viser nå -16,2 som er en nedgang fra -12,4 i forrige kvartal. Tallet har hatt en synkende tendens gjennom hele 2015 og forsetter altså nedturen inn i det nye året.

En av konklusjonene fra de siste målingene er at spesielt høyt utdannede har blitt mer usikre på hva fremtiden vil bringe. Dette er gjerne personer med høy inntekt som også har høy gjeld og er dermed like sårbare som mange andre med tanke på bytte av jobb og inntektsnivå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tendensen er at synkende tro på norsk økonomi også smitter over på troen i forhold til egen fremtidig økonomi. Tallene viser også her en synkende kurve selv om verdiene fremdeles holder seg på pluss. Indeksen viser nå 17,7 og er en nedgang fra 19,2.

Et annet tall vi finner i minus er forventninger knyttet til større anskaffelser. Usikkerhet rundt jobb og lønn og advarsler fra økonomene om å være forsiktig på lånemarkedet, har gjort oss mer skeptiske.

Men det går an å gå løs på problemene før de dukker opp. Det er bedre å ta kontakt med banken i en tidlig fase enn når det er for sent. Samtidig pekes det på at svært lave renter og finansielle buffere kan være med å hjelpe dem som faktisk finnser seg selv i en helt ny og utfordrende økonomisk situasjon.

 

SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT OM BYTTING AV ARBEIDSPLASS!

Den store usikkerheten rundt økonomi og arbeidsmarked gjør at flere må se seg etter ny jobb, enten ufrivillig eller frivillig fordi man ønsker seg en tryggere arbeisplass eller ut ifra "føre var"- prinsippet.

Det er dessuten flere grunner til at vi faktisk bytter jobb og ikke bare relatert til et usikkert arbeidsliv. Bedre lønninger, nye utfordringer og misnøye med sjefen hjelper også på, samtidig som famliesituasjon, personlige interesser og motivasjon spiller inn.

Meningstorget gjennomførte nylig en spørreundersøkelse på nett der vi spurte om respondentene var ute etter å skaffe seg ny jobb.

 

Hele 40% viste seg å være klare for nye utfordringer med ønske om å prøve noe nytt, mens 33% var villige til å vurdere ny jobb dersom tilbudet skulle komme. Du kan lese mer ved å følge linken under.

Les også: Leter du etter jobb?

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.