« Tilbake til blogg

Juletre i stua? Se våre spørreundersøkelser på nett!

Kanskje er du en av dem som har gått rundt juletreet i jula. Da kan det være du har sunget «Og så går vi rundt om en enebær busk, busk...». Men hvorfor i all verden tar vi grantreet inn i stua? Eller har du byttet til et kunstig ett? Uansett har vi denne jula fortært omtrent 2 millioner av det grønne glitrende treet.

Jula er over for denne gang, og tradisjonen tro var det mange av oss som kjøpte juletre for å lage esktra julehygge. Å pynte juletre er viktig i jula både for store og små, enten vi vil det skal lyse opp ute på tunet eller om vi henger på løkkeringer og flagg og julekuler i alle slags farger inne i våre juledekorerte hjem.

Les også: Spørreundersøkelser om norske juletradisjoner!

 

SPØRREUNDERSØKELSER: EKTE ELLER KUNSTIG JULETRE I STUA?

Mange vil påstå at juletreet trenger å være ekte. Ingen jul uten en ekte julegran. Men, det er likevel mange som med årene har satt til side bryet med å kjøpe seg et ekte tre og heller kjøpt seg et kunstig juletre. Vel, det er lett å sett opp, lett å pynte, lukter ikke og drysser ikke barnåler.

Hva så med deg? Har du hatt et ekte juletre i stua i år? Eller er du en av dem som setter opp et kunstig et? Eller kanskje har du ikke hatt juletre i stua i det hele tatt? Hvordan er det egentlig hjemme hos den juleglade nordmann…?

Meningstorget gjennomførte en spørreundersøkelse på nett i juletida for å kartlegge nordmenns juletre-vaner. Og her kan du se resultatene fra våre spørreundersøkelser:

 

spørreundersøkelser på nett 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resultatet viser ikke overraskende at mange har et ekte juletre i stua. Med et par millioner kjøpte juletrær, så er kanskje ikke det så ulogisk. Men, 1 av 3 sverger seg alikevel til det kunstige treet. Det kan godt være at mange faktiskt har et kunstig tre inne og har satt opp et ekte tre ute.

24% oppgir at de ikke har juletre inne i stua.

 

HVORDAN OPPSTOD TRADISJONEN MED JULETREET?

juletre, betalte spørreundersøkelserHvor tradisjonen med juletre kommer fra er faktisk en lengre historie. Wikipedia skriver som følger:

"Å ta inn grønne vekster som kristtorn og gran- eller furukvister i julehøytiden, er gammel tradisjon i Norge. Opprinnelsen er uklar, det finnes teorier både om at det har vært et dekorativt element, eller hatt en funksjon, som å undertrykke vinterens makt eller beskytte seg mot overnaturlige krefter. Men, juletreet var ingen direkte videreføring av disse pynteskikkene."

Derimot er tradisjonen med å pynte juletreet en skikk som har sin opprinnelse fra Sør-Tyskland, Sveits og fra Riga som på 1500-tallet var tysk hansaby. Det var håndverker- og kjøpmannslag som først begynte med å pynte trær, gjerne med epler og søtsaker. Sakte men sikkert begynte skikken å utbre seg og innta nye landområder.

En kilde fra Leipzig i 1632 beskriver for første gang bruken av levende lys på juletreet. Det skulle ta noen år før tradisjonen med juletreet ankom Skandinavia. Ifølge kilder ser det ut til at juletreet først kom til Sverige og så til Danmark før treet for første gang er omtalt i en kilde fra Oslo fra 1822.

 

"Siden den gang har juletreet blitt et element som hører julen til."


TJEN PENGER VED Å DELTA I VÅRE SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT!

Akkurat nå er nok de aller fleste juletrær på vei ut av huset, enten for å bli kastet, brent eller kanskje plantet med god tro i hagen med håp om at treet kan brukes på nytt når desember igjen inntar kalenderen. Uansett, det er et stykke til akkurat det enda, og mens du lurer på hva du skal gjøre dette året, hvorfor ikke delta i våre spørreundersøkelser på nett og bli belønnet for innsatsen?

Det er helt gratis å være med. Du melder deg opp her på Meningstorgets sider og følger så instruksjonene som blir sendt deg på e-post. Deretter er du straks i gang med fullføre spørreundersøkelser og vi belønner deg med poeng, lodder og mulighet for donasjoner. Finn ut mer ved å lese mer på Meningstorget.no.

Lykke til med det nye året!

 

 

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.