« Tilbake til blogg

Spørreundersøkelser: kristne julesanger forbys i skolen?

spørreundersøkelser julesanger

Så var jula over for denne gang og vi er godt i gang med det nye året. Borte er juletreet, og julepynten er pakket ned i esker. Antagelig stabla innerst på loftet eller i en eller annen bod. Lys, glitter og julesang er lagt på is fram til neste desember. En høytid med mange tradisjoner og mye på spill.

Det har vi også fått merke i mediebildet, der julesanger og juleavslutninger har spilt hovedrollen i et ikke-planlagt julespill der Jesus fremdeles har hatt hovedrollen – men på en noe annen måte. For enkelte har satt seg sterkt imot kristne julesanger og julegudstjenester og samtidig ytret seg fritt i media.

Da jeg selv vokst opp, var vi alle på julegudstjeneste. Idag kan elevene velge. Det kan være greit i et land med religionsfrihet. Likevel har man lite å tape på å sitte i benkraden en times tid i kirka og ta innover seg tradisjonrike julesanger og historien som, enten man liker det ikke, har satt sine spor i den verden vi bor i.

 

SPØRREUNDERSØKELSER: JULESANGER I SKOLEN

julesanger, barnekor, spørreundersøkelserMidt i en noe delikat og komplisert diskusjon har enkelte foreldre også satt seg imot at barna lærer julesanger med kristent innhold på skolen. I noen tilfeller skal tekstene derfor ha blitt manipulert – ord tatt ut og andre ord satt inn. Jeg er ikke imponert. Nisser istedenfor engler, og julenissen istedenfor Jesus – forstår poenget, men dette er kleint.

Historien enten man tror på den eller ikke, er facinerende. Og mens barn og ungdom daglig nynner på sanger med innhold vi foreldre har lite peil på, så kan det sikkert ikke skade å synge «Deilig er jorden» eller «Et barn er født i Betlehem» en gang eller to i julestria.

Vi spurte våre respondenter i spørreundersøkelser på nett om hvorvidt de mener julesanger med kristent innhold burde forbys i norske skoler. Selv om media skriver om en sak og diskusjonen går, så er det ikke sikkert dette gjenspeiler den norske folkesjela.

 

Her er resultatet fra vår spørreundersøkelse:

 

Bør man forby julesanger i skolen på grunn av kristent innhold?

  • Ja 4%
  • Nei 93%
  • Usikker 3%

 

Stemmer totalt: 1085

 

I store deler av den vestlige verden har «God Jul» og «Merry Christmas» blitt til «God ferie» og «Happy Holiday». Ikke bare er de kristne verdiene utsatt for press generelt sett, men også høytidene søkes å forandres slik at de ikke ses i sammenheng med religion. Alt skal være nøytralt.

Men finnes det noe som er nøytralt? Om kristne verdier forkastes, så vil det vel være andre verdier vi tjener og lever etter? Enn så lenge er de fleste enige om at julesanger fortsatt bør synges i de norske skoler.

 

SI DIN MENING I SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT

betalte spørreundersøkelser på nettEr du opptatt av hva som skjer i det norske samfunnet? Kanskje har du også en mening om produkter og tjenester som du bruker i det daglige? Hos Meningstorget gir vi deg muligheten til å ytre dine synspunkter og dine erfaringer.

Vi sender deg spørreundersøkelser på nett på vegne av firmaer og bedrifter som trenger gode tilbakemeldinger fra deg som forbruker. Din stemme former morgendagens marked. For innsatsen belønnes du med muligheten til å tjene penger via PayPal eller motta gavekort fra en rekke kjente merkevarer. Les mer om våre belønninger her.

Les mer om Meningstorget her på våre nettsider, meld deg opp og fullfør våre betalte spørreundersøkelser på nett.

 

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.