« Tilbake til blogg

Hva er mikroperler og hvorfor er de farlige?

Du vasker ansiktet, skrubber kroppen, tar en rask barbering og pusser tennene. Du føler deg fresh og er klar for en ny dag. Samtidig har du brukt en rekke produkter basert på mikroperler som skylles ned i springen og som strømmer gjennom kloakk- og rensesystemer, en tur som ender opp i elver og til slutt i sjøer og hav.

Svært mange produkter innen pleie og hygiene, som skrubber, peeling, tannkrem og barberskum innholder tusenvis av ørsmå kuler og partikler av plast som kalles mikroplast. Mens man før brukte biologiske nedbrytbare alternativer som nøtteskall og saltkrystaller, så har disse blitt byttet ut med mikroplasten.

En global kampanje ruller nå over hele verden kalt "Beat the Microbead", og får stadig flere tilhengere. Spørreundersøkelser viser at kampanjen spesielt får stor oppslutning i USA, mens langt færre er klar over kampanjen i Storbritannia. Heller ikke i Norge synes problemet med mikroperler å ta av enda. Kampanjens internetside finne likevel i norsk versjon og her kan du lese mer om mikroperler.

 

HVORFOR MIKROPERLER ER ET PROBLEM!

mikroperler, tjene penger, spørreundersøkelserSelskapene som lager ansiktskremer, eksfolierende dusjsåpe, ansiktsvann, tannkremer og ander pleieprodukter, selger disse varene med mikroperler som en positiv ingrediens som blant annet eksfolierer huden.

Det sies derimot lite om bivirkningene for naturen ved å bruke disse produktene. De menneskeskapte plastikk-partiklene kan ikke brytes ned og er ikke biologisk nedbrytbare og kan heller ikke bli filtrert ut i kloakksystemet. Det betyr at millioner av mikroperler av plastikk som blir en del av det omfattende vannsystemet, tilsynelatende svelges av det maritime livet og på den måten blir en del av verdens matsystem.

 

 

Hvor stort er problemet?

Ifølge en fersk undersøkelse fra ASC Microplast Project, inneholdt 90% av deres prøver av overflatevann mikroperler. En undersøkelse av innsjøer i de sørlige amerikanske statene viste en forekomst av opptil 1.7 millioner mikroperler-partikler per kvadratmil av overflatevann.

Juni 2015 slapp UN Environment Programme (UNEP) en rapport som understreket en forsiktig tilnærming til bruken av mikroperler i kosmetikk, med anbefaling om å fase dem ut og eventuelt bannlyse bruken av dem.

Rapporten viser til en undersøkelse som konkluderer med at 299 millioner tonn plastikk ble produsert på verdensbasis i 2013 med en kostnad på 13 billioner dollar i årlige ødeleggelser av miljøet og maritime økosystemer. Med en stadig økning i bruken av mikroperler, forventes det at situasjonen vil forverres fram mot neste rapport.

 

HVA SKJER INTERNASJONALT I FORHOLD TIL BRUKEN AV MIKROPERLER?

mikroperler, tjene penger, betalte spørreundersøkelserHva gjøres for å minske bruken av mikroperler?

Som følge av suksessfulle kampanjer, var Unilever den første av de store selskapene som uttrykte ønske om å være fri for mikroperler innen 2015. Dutch Comsmetics Association annonserte også at Biersdorf, Colgate-Palmolive and L`Oreal ville stoppe bruken av mikroperler, mens Procter & Gamble bekreftet at deres produkter ville være fri for mikroperler innen 2017. Johnson & Johnson oppgir at de allerede har startet utfasingen av mikroperler og lager ikke lenger produkter som inneholder mikroperler.

I mellomtiden, hvis vi ser til USA, så har staten Illinois forbudt salg av produkter som inneholder mikroperler, og Ohio, New Jersay og New York planlegger å gjøre det samme. Det samme gjelder for Toronto i Canada.


HVA KAN VI SOM FORBRUKERE GJØRE?

kosmetikk, mikroperler, tjene pengerUndersøkelser viser at svært mange produkter inneholder mikroperler og derfor kan det være vanskelig som forbruker å unngå produkter som inneholder nettopp dette. Men, en av gruppene som aksjonener mot bruken av mikroperler har en webside der du kan sjekke hvilke produkter som inneholder mikroperler og kampanjen «look for the zero» har en liste med merkevarene som er frie for mikroperler.

Hva tenker så du? Er du bekymret for mikroperler eller er det ingenting å bekymre seg over? Vi vil gjerne høre hva du tenker om dette og du må gjerne kommentere på denne artikkelen på Facebook.

 

 

Liker du å dele dine meninger? Hos Meningstorget ønsker vi å høre dine synspunkter. Si din mening i betalte undersøkelser på nett. Meld deg opp helt gratis og bli betalt for å dele dine tanker i våre fleksible spørreundersøkelser på nett!

 

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.