« Tilbake til blogg

Spørreundersøkelser: Høyre markant fram, Ap faller fra...

Politikk handler mye om å putte hode fram. Vise at man er engasjert og være synlig. Brexit har fått den ene og den andre til å komme med sine spådommer. Samtidig er Støre sur på Solberg i forhandlingene om asylforliket. Hareide går i homoparade. Skei Grande er sliten av Frp og Røe Isaksen stiller ikke til gjenvalg.

Politikken ruller videre og det er neppe tid for feriemodus idet vi inntar juli måned. Utviklingen i Europa følges med argusøyer, den norske krona er under intenst oppsyn og innenriks har politikerne nok å holde fingrene i; flyktninger, arbeidsplasser og overfylte slitne norske veier.

Og ikke minst, allerede i august er det igjen klart for Arendalsuka med nye TV-debatter og de politiske partiene stiller igjen med nye partiprogram for neste periode og skal lokke til seg sjarm og gunst fra forbipasserende velgere. Sommeren er ingen politisk sovepute. Det er tid for å putte hodet fram.

 

SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT: PARTIBAROMETER JUNI 2016

politikk, spørreundersøkelser, partibarometerHver måned publiseres nye meningsmålinger for å synliggjøre maktkampen mellom Norges politiske partier. Dagbladets partibarometer for juni viser at Arbeiderpartiet fortsatt er Norges største parti, men at partiet taper velgere. 30,7% er desidert best, men det er en nedgang på 4,1% fra mai.

Høyre gjør det svært bra og får 25,3% oppslutning, mens Fremskrittspartiet også får et fint løft og ender på 16,2%. De andre partiene mister noe støtte, mens SP får en ørliten fremgang. Med andre ord står regjeringspartiene sterkt og opposisjonen sliter idet det gjenstår ett år før Stortingsvalget setter inn.

Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU mener Arbeiderpartiet ikke greier å fremstå som et lovende prosjekt med en ny politisk løsning som kan erstatte dagens regjering. Istedenfor å være på offensiven, sliter Ap i motbakke uten en klar retning.

 

Her er resultatene fra Ispos spørreundersøkelser for Dagbladet:

Arbeiderpartiet 30,7%

Høyre 25,3%

Fremskrittspartiet 16,2%

Senterpartiet 6,7%

Sosialistisk venstreparti 3,7%

Miljøpartiet de Grønne 3,5%

Venstre 4,3%

Kristelig Folkeparti 5,0%

Rødt 2%

 

VARIERENDE SPØRREUNDERSØKELSER OG FEILMARGINER

meningsmåling, partibarometer, spørreundersøkelserMan skal være klar over at meningsmålinger også har en feilmargin. Det vil si at resultatet fra en spørreundersøkelse ikke kan ses på som absolutt fordi man bare har spurt en viss gruppe av befolkningen. Det opereres derfor med en feilmargin som tar høyde for dette avviket. Feilmarginen i Dagbladets partibarometer er for eksempel 1,5-3,3%.

Dessuten varierer spørreundersøkelser noe i forhold til hvilket institutt som gjennomfører disse. Sentio publiserte en ny meningsmåling for Dagens Næringsliv omtrent samtidig som Dagbladet og selv om linjene i resultatene dem imellom er svært like, så finnes det ulikheter.

Hos Sentio får Arbeiderpartiet 32,3%, mens Høyre får 23,2% ogFrp får 17,5%. KRF er den store vinneren hos Sentio med en framgang på 1,7% og lander på 6,1% oppslutning. SV og SP går tilbake, mens MDG går fram.

Vi ser derfor at resultatene fra meningsmålinger kan avvike fra hverandre eller kanskje bygge opp om hverandre. Resultatene fra Ipsos og Sentio er omtrent like, men understreker poenget med at feilmarginer forekommer og kan forklare ulikehetene. Hverken dagens regjeringskoalisjon eller opposisjonen bør derfor hvile på slike meningsmålinger. Det er fortsatt mye tid fram mot valget neste høst.

 

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.