« Tilbake til blogg

Undersøkelser: Norge i lykketoppen, men hva er lykke?

Noen ord er vanskelige å forklare. Vi vet hva det er men beskrivelsen av det kan være både mang og nyansert. En ny rapport som omhandler fordelingen av verdens lykke er nettopp lagt på bordet. Interessant. Men hva er egentlig lykke? Og hva er det som gjør at vi føler oss lykkelige?

For når vi nevner ordet lykke vil mange tenke på gode lønninger, fete lommebøker og hus på Oslos beste vestkant eller på oljeberget i Stavanger. Lykke er å være stinn av gryn og kunne kjøpe seg alt man tenker.

For andre kan derimot lykke bety å være tilstede når en ny verdensborger kommer til planeten. Det kan være å leke ute med barna en varm sommerdag med masse smil og latter. Det kan være å fullføre utdannelsen, finne seg en kjæreste, å gifte seg, å nå en høy fjelltopp, å slutte å røyke eller rett og slett å sitte i en hengekøye i hagen med en iskald cola.

Slik kunne vi fortsatt.

 

HVA ER EGENTLIG LYKKE?

undersøkelser, lykke, tjene pengerDet forundrer meg endog noen ganger å se mennesker på helt andre plasser, i helt andre kulturer som lever under helt andre forutsetninger enn meg selv og som smiler fra øre til øre, som gleder seg sammen med egen familien og som har en ufattelig stor gjestfrihet, selv om det de tilbyr ikke er det helt store sett med vestlige øyne.

Når en afrikansk mor boende i en stråhytte med et uvisst antall barn å ta hånd om, smiler som om lykken har kommet til jord, da får det meg til å tenke over hva lykke egentlig er. Selv om lykke kan kobles opp mot gode levevilkår og demokratiske utviklede vestlige samfunn, så er ikke dette alltid hele sannheten.

Er man lykkelig i hjerte, har fred med seg selv og trives der man er, så er man lykkelig selv om man ikke har et eneste øre på konto eller om man har en kjeller full av gull. Mine foreldre spurte en gang om jeg synes det var ille at vi aldri dro på ferie nedover i Europa, til Syden eller til andre kontinenter når vi var små.

Det hadde jeg derimot aldri tenkt på. Det eneste jeg husker var at vi reiste på fjellet, at vi reiste til badeland, at mine foreldre kjøpte inn god mat, at vi hadde det kjempegøy i sammen...

 

- Kanskje handler lykke mest av alt om kjærlighet, det at noen bryr seg om deg, om gode relasjoner, det å oppleve gode ting med andre. Lykke er ikke hva du har, men hvordan du har det. Opplevelsen av frihet, å våre frisk, å leve i et fredfullt samfunn, å ha gode venner, å ha mat på bordet, rettferdighet, ja du forstår vil jeg vil hen.

 

NORGE PÅ TOPPEN I RAPPORT OM LYKKE!

I den nye rapporten om fordelingen av verdens lykke er det lagt vekk på den subjektive følelsen av lykke. Kognitive evalueringer av livet, positive følelser og negative følelser. Det heter seg i rapporten at disse kriteriene er vel så viktige og kanskje av enda større betydning enn inntekt og materiell velstand når man ønsker å evaluere lykke.

Undersøkelsen legger til grunn sju prinsipper for å måle lykke: GPD per innbygger, sosial hjelp, helse og forventet levealder, frihet til å ta beslutninger, generøsitet, opplevelsen av korrupsjon og nivå av dystopia.

 

Her er topp 10 av verdens lykkeligste land:

  1. Danmark
  2. Sveits
  3. Island
  4. Norge
  5. Finland
  6. Canada
  7. Nederland
  8. New Zealand
  9. Australia
  10. Sverige

 

Vel, kjære nordmenn. Norge synes å være et land med lykkelige mennesker. Eller kanskje tror vi at vi er lykkelige. Når du selv tenker på lykke, hva tenker du på?

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.