« Tilbake til blogg

Undersøkelser: Skoindustrien under lupen!

Det er ikke rent sjelden vi må innom en skobutikk for å fylle på med nye varianter og nye trender i skohylla hjemme. Vi betaler ved kassa og er storfornøyde med kjøpet som vi attpåtil fikk gode rabatter på. Lite tenker vi nok på hvordan skoene ble lagd, hvem som gjorde det og hvordan skoene til slutt havnet i utstillingsvinduet der vi trasker rundt i vår lille norske by eller bygd.

Fremtiden i våre Hender setter nå oppmerksomheten på skoindustrien og dens forhold for arbeiderne som faktisk lager skoene som vi går rundt med i hverdagen. En undersøkelse gjennomført av nettverket Change Your Shoes avdekker flere uregelmessigheter og av de 23 forespurte skoselskapene var det bare 12 av dem som ønsket å delta i undersøkelsen.

Spørsmålet blir da hva som skjuler seg bak dette når man velger å holde tilbake informasjon om hvordan man jobber med etikk i leverandørkjeden.

 

SPØRREUNDERSØKELSER: SKOINDUSTRIEN UNDER LUPEN!

skoindustri, sko, undersøkelserVi kjenner til problemet. Industriarbeidere i utviklingsland som jobber lange dager, i enkle forhold med dårlige lønninger. Aller helst gjemmer vi bort tankene og hva kan vel jeg som en enkel forbruker gjøre med situasjonen? Vi føler oss lammet av å kjempe mot en enorm mekanisme.

Men noe kan gjøres. Change Your Shoes gjør det. Og så blir opp til oss vanlige mennesker i gata å bruke kanaler som sosiale medier til å både dele, snakke om det og få ut budskapet. Med andre ord, du kan gjøre noe om du bare vil.

Blant de 12 selskapene som sa seg villige til å delta i den aktuelle undersøkelsen, ble det funnet avvik  i forhold til manglende åpenhet, dårlige lønnsvilkår, manglende organisasjonsfrihet og muligheter for kollektive forhandlinger.

Du kan lese hele rapporten ved å her.

 

24 MILLIARDER SKOPAR - HVA MED MENNESKERETTIGHETER?

sko, spørreundersøkelserVisste du at mer enn 24 milliarder skopar ble produsert i verden bare i 2014? Og det er ikke roboter, men mennesker som sitter og syr disse sammen.

FN har et rammeverk for næringsliv og menneskerettigheter og ifølge dette rammeverket har selskaper et ansvar for å foreta aktsomhetsvurderinger og på den måten skaffe seg en oversikt over hvilken risiko produksjonen medfører og hvordan brudd på menneskerettigheter kan motvirkes eller arbeides med.

Blant skoleverandørene som ikke valgte å delta i undersøkelsen finner vi kjente merker som CCC, ECCO, Rieker, Tojas, Birkenstock, Camper, Ara and Bally. Også Gabor, Geox og Prada kommer dårlig ut og ser ut til å gjøre lite for å imøtekomme FNs rammeverk.

Den norske skoaktøren Eurosko, kommer derimot godt ut av testen. Det kan være en ide å tenke gjennom valgene vi gjør når vi kjøper sko og klær. Som nordmenn er vi veldig miljøbevisste på mange områder, men vi har et stykke igjen før det påvirker skovalgene våre. Kanskje rapporten fra Change Your Shoes kan hjelpe oss på vei!

 

SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT!

Meningstorget er opptatt av hva som skjer i samfunnet. Dine meninger og synspunkter er viktige. Derfor sender vi ut spørreundersøkelser på vegne av organisasjoner, bedrifter og selskaper for å gi deg muligheten til å påvirke morgendagens samfunn.

Det er gratis å være med hos Meningstorget. Du mottar spørreundersøkelser på nett via e-post og vi belønner deg for innsatsen. Du tjener poeng du kan veksle om i kontanter via PayPal eller i gavekort fra en rekke kjente merkevarer. Du tjener også lodder til vår kvartalsvise premietrekning.

Les mer her på våre nettsider!

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.