« Tilbake til blogg

Gode tips til skolestart for de små!

Skolestart står for døra og nye førsteklassinger legger på vei og venter spent på hvordan første skoledag vil se ut. Litt sommerfugler i magen er nok helt vanlig og det kan hende barna holder ekstra godt i mammas hånd denne dagen.

Med ny skolesekk og nytt penal og ikke minst mange nye ansiketer å forholde seg til, kribler det ekstra mye. Like spent som ungene, er ofte foreldrene som lurer på hvordan det hele skal gå. Hvem er læreren? Hvilke foreldre har de andre barna? Hva slags timeplan skal de ha og en rekke andre spørsmål.

Men fortvil ikke. Det finnes mange god råd for hvordan skolestarten blir best mulig både for barna og for dere som foreldre. Mamma.no gir deg 10 gode tips for ferske skolebarn og nervøse foreldre.

 

10 GODE TIPS FOR SKOLESTART!

 

1. Besøk skolen for å bli bedre kjent på forhånd.

Et besøk på skolen i forkant kan være et stort pluss. Mange barnehager gjør dette før sommerferien tar fatt og lar barna få en følelse av hva som venter på dem. En god ide er også å ta turen sammen til skoleplassen og la barna leke på skoleområdet i helgene. Slik venner de seg til stedet på forhånd.

 

2. Forbered barna sosialt

Skolehverdagen er litt annerledes enn å gå i barnehage. Det er nye regler og normer å forholde seg til og dessuten er det færre voksne tilstede. Det kan være lurt å ta en snakk om sosiale ferdigheter slik som å sitte stille, vente på tur, rekke opp hånda osv.

 

3. Hjelp barna å være faglig forberedt

Man trenger ikke å kunne lese, regne og skrive når man begynner i første klasse, men det hjelper veldig godt å være kjent med bokstaver og tall allerede før man begynner på skolen. Det finnes mange bøker og manualer der barna øver seg på å skrive og der de må bryne seg på enkle oppgaver. Dessuten er lek og moro med bokstaver og tall alltid et godt alternativ.

 

4. Gi dem selvtillit!

Ingenting er som følelsen når du mestrer noe. Og som foreldre må vi bruke enhver anledning til å rose og oppmuntre barna når de viser at de lærer. Kanskje kommer barnet hjem og sier sine første engelske ord eller forteller at han eller hun rakk opp hånda for å svare på et spørsmål i klassen. Gi barna god mestringsfølelse.

 

5. Skolevenner er godt å ha!

Skolestart betyr mange nye barn å forholde seg til. Kanskje kommer barna i klasse med andre fra barnehagen og det kan være godt, men uansett vil det bygges nye vennskapsbånd. Hjelp barnet med å bli kjent andre elever i klassen og legg til rette for at nye vennskap kan oppstå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Bli kjent med foreldrene

Det kan lønne seg å bli kjent med foreldrene til barnets klassekamerater. Invester litt tid og krefter på å bygge gode relasjoner. Du skal tross alt forholde deg til disse menneskene over flere år. Det kan være nyttig og hyggelig og dessuten kan man ta opp vanskelige spørsmål sammen.

 

7. Positivitet skaper positivitet

Som foreldre er det livsviktig å snakke positivt og godt om skolen. Dette smitter over på barnet og kan hjelpe til i en ellers nervøs skolestart. Man bør unngå å snakke negativt og om problemer relatert til skolen når barnet er tilstede.

 

8. Sett deg inn i rutinene

I barnehagen hadde man tett kontakt med voksne og fikk gode tilbakemeldinger på barnet. På skolen får man ikke denne daglige informasjonen. Det er derfor viktig å sette seg inn i barnets ukeplan og dessuten få med seg lapper som kommer fra skolen. Vær obs på hva barnet til enhver tid trenger å ha med seg.

 

9. Engasjer deg

Det er mange måter du som foreldre kan engasjere deg i skolehverdagen. Hva med å bli klassekontakt eller å være med i FAU? Veldig ofte er det også behov for frivillige som kan ta initativ til vennegrupper og følgegrupper til og fra skolen. Engasjement kan også være stas for barnet.

 

10. En myk start

Hvis muligheten er tilstede, kan det være lurt å la barnet begynne i SFO en ukes tid eller to før skolestart. På den måten blir barnet kjent med omgivelsene før alvoret begynner. Det er også viktig at det gis god informasjon om barnet til skolen helt i fra starten. Jo mer skolen vet om barnet ditt, jo lettere blir det å gi dem en god skolestart.

 

SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT!

Liker du å svare på spørreundersøkelser? Da bør du bli en en del av Meningstorget. Vi belønner deg for innsatsen når du svarer på våre undesøkelser på nett. Det er helt gratis å være med og du deltar så mye du selv vil. Du kan lese mer om Meningstorget her på våre nettsider.

Følg oss også på Facebook. Her legger vi ut aktuelle artikler og resultater fra undersøkelser og du kan både kommentere og kontakte oss på siden. Dine meniger teller. Bli med å påvirke samfunnet du lever i. Bli en del av Meningstorget!

Lykke til med skolestarten !!

 

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.