« Tilbake til blogg

Spørreundersøkelser: Hvorfor stemmer ikke folk ved valg?

Stortingsvalget 2017 - valgdeltakelse - spørreundersøkelser

Så braker det løs igjen med politisk valgkamp. Linsene finpusses, notatene finskrives og kremen av norske politikere inntar TV-skjermen og avisforsidene. Markedsføringen er i gang med brask og bram gjennom sosiale medier og via pop-up-reklamer når du surfer på nettet – alt for å vinne din oppmerksomhet og forhåpentligvis din stemme når valglokalet åpner den 11.september.

Demokrati betyr så meget, men innebærer også retten til å stemme når det holdes politiske valg. En mulighet som mange av oss bruker for å ytre vårt standpunkt. En valgdeltakelse på 77,7% i 2013, høres slettes ikke dårlig ut, men betyr samtidig at 1 av 4 heller velger å sitte hjemme enn å bruke stemmeretten.

Dette er stemmer nok til å vippe resultatet i favør mot høyre eller venstre side av politikken. Dessuten kan det være at bestemte grupper av befolkningen faller utenfor valget. Noe som ikke er heldig.

 

SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT: VALGDELTAKELSE!

spørreundersøkelser på nettMeningstorget spurte sine respondenter i spørreundersøkelser på nett om hvordan de ville stemme ved årets valg og eventuelt om de ikke kom til å stemme. Hele 20% svarer at de ikke har bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på. Det er derfor mange velgere å kjempe for fram mot valget.

4,4% av respondentene i vår undersøkelse har allerede bestemt seg for å ikke stemme ved valget. Vi prøvde derfor å finne ut av hvorfor enkelte heller sitter hjemme enn å gå til stemmeurnene. Her er grunnene som kom fram:

 

 

  • Vanskelig å vite hvem man skal stemme på 18,2%
  • Jeg har ingen interesse for politikk 31,8%
  • Har ingen tillit til politikere 19,7%
  • Min stemme har ingen påvirkning 1,5%
  • Har ikke stemmerett i Norge 12,1%
  • Annen 7,6%
  • Vet ikke 9,1%

 

Av resultatet kan vi se at interessen for politikk ofte henger sammen med valgdeltakelsen. Liten tillit til politikere fremmes også som en viktig grunn. Noen vokser dessuten opp med partitilhørighet arvet fra foreldre og familie eller valget av parti faller seg naturlig i forhold til livs- og jobbsituasjon. Andre derimot, faller litt i mellom og det er vanskelig å velge et parti, da alle har noe bra å tilby.

Interessant er det at 9% ikke vet hvorfor de ikke skal stemme :)

 

STORTINGSVALG I FREMTIDEN - HVORDAN ØKE VALGDELTAKELSEN?

stortingsvalget 2017 undersøkelserMuligheten til å forhåndsstemme er et av virkemidlene for å holde valgdeltakelsen oppe. Dette gjør det mulig å finne et tidspunkt hvor en selv har mulighet til å stemme. At man er opptatt på selve valgdagen holder altså ikke lenger som unnskyldning.

Spørsmålet for fremtiden, er om ikke internett kan bidra til en mer effektiv måte å stemme på. Hvis man i tillegg har dette alternativet, så kan fort valgdeltakelsen gå opp.

Den praktiske og teknologiske siden ved denne løsningen, er kanskje det som fremdeles holder igjen. Et valg er viktig og man må kunne stole på at stemmene er korrekte. Valg over nettet kan for eksempel være skjørt i forhold til hacking eller at funksjonen ikke fungerer og at folk ikke får stemt. Likevel vil nok fremtiden innebære større bruk av digitale løsninger.

 

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.