« Tilbake til blogg

10 punkter - det du ikke visste om den norske julefeiringen!

Å jul med din glede er i ferd med å innta de tusen hjem. Like sikkert som vinteren kommer er det også at jula setter inn med all dens tradisjoner og julestri. Gatene fylles med julelys, det skinner fra juledekorasjoner i butikk-vinduene og vi finner frem både juletre og julepynt for å lokke fram julestemningen, atter en gang…

Men hvordan feirer vi egentlig jul?


En slager på julaften er få med seg «grevinnen og hovmesteren» og vi kjenner alle til det berømte sitatet: «same procedure as every year». Og jeg må jo innse det hele, når jeg tenker tilbake så har ikke jula forandret seg så mye. Ribba står fortsatt på bordet, marsipanen smaker det samme, sjokolade-kalenderen står fortsatt på kjøkkenet (nå til fryd for egne bare) og gavehaugen synes å vokse fra år til år!

Men noen ting ser ut til å forandre seg likevel. Aftenposten skrev i anledning fjorårets julefeiring en artikkel med nøkkeltall for å beskrive den norske julefeiringen. Her følger 10 punkter som avekker noen av sidene ved den norske julehøytiden:

 

julegudstjeneste, spørreundersøkelser1. Færre nordmenn går på julegudstjeneste

Antallet nordmenn som går til julegudstjeneste i Den norske kirke har sunket det siste tiåret. Et lite høydepunkt fant vi i 2006 da hele 627.000 nordmenn tok turen til kirka. Så har tallet gått nedover omtrent hvert år og i 2013 var tallet nede i 556.700. Det utgjør ca. 11% av befolkningen.

  

2. Kongen og Nissen er svært ønsket rundt julebordet!

Julen tilbringer vi gjerne med familie og kjente. Men om anledningen skulle by seg, hvem ville så Ola Nordmann gjerne ha feiret jul sammen med? Ipsos gjennomførte en spørreundersøkelse på tampen av 2013 der de spurte: «hvilken kjent person ville du helst feiret jul med?» og blant alternativene av kjente personligheter, var det altså Kongen og Nisssen og faktisk Obama som trakk dee lengste stråene.

På plassene bak fulgte Jonas Gahr Støre og sosialmedisiner Per Fuggeli.

 

3. Noen bransjer overlever på jula!

juleshopping, bransjer, meningstorget

 

 

Jul betyr økt omsetning for svært mange bransjer og for noen butikker er jula høytid og bonus på en gang. Særlig er det leketøysbutikkene som smiler godt i julestrida. Tallene viser at disse øker omsetningen med 230% mens kalenderen viser desember måned.

Også gullsmeder, platebutikker og kjøkkenforhandlere merker at jula er god. Når det gjelder dagligvarer så er det absolutt slik at vi kjøper mer mat i julehøytida og matbutikkene øker sitt salg med 20%. Kanskje noe mindre enn forventet…

 

 

 

 

4. Stadig mer julepynt i de norske hjem 

Ja visst skal det pyntes når julen setter inn og selv om beholdningen allrede er stor, så kjøper vi gjerne inn litt ekstra pynt fra år til år. Det er stadig noe nytt og fristende som passer inn i husets interiør. Dessuten mener ekspertene at trender og amerika-nykker må ta deler av «skylden».

I 2013 importerte vi julepynt for 166 millioner kroner. Det er ikke snaut og siden slutten av 80-tallet har dette tallet ganget seg med tre. Den gang lå tallet på 50 millioer kroner.

 

5. Og hvor kommer så julepynten fra?

julepynt, jul, spørreundersøkelserUtrolig nok viser tallene at hele 84% importeres fra det kinesiske markedet. Kinas inntreden i verdensøkonomien har gjort at billige forbruksvarer har funnet veien til det kalde nord, og selvfølgelig også julepynt. Nestemann på lista er ikke ringere enn India (7%).

Selv om vi produserer mange juletrær selv, så importerer vi også ganske mange tusen av disse. Og 99% av disse blirt importert fra Danmark! Utrolig nok men sant...fra landet uten fjell og skog…ja det er nok avling av juletrær det går i da… Vi bruker forresten 2 millioner juletrær her til lands i året!

 

6. Hva skal stå på ditt middagsbord på julaften i år?

Jula er høytid for god mat og smaksløkene kan omtrent ikke vente med å kjenne duften av ribba. For det er ribba og ribbesteika som fremdeles kroner den norske matstatistikken på julaften. Ribba ble foretrukket av 54% da jula ble feiret i 2012.

Likevel har pinnekjøtt, med 33%, også vunnet nordmenns gunst og haler innpå skal vi tro statistikken fra Matprat og Opplysningskontoret for kjøtt og egg. Julepølser og medisterkaker følger også med for mange, mens kalkunen foretrekkes av 5% på selveste juledagen.

 

7. Jula er høytid for navnevitser i de mange selskap

Vi reiser på julebord og deltar på julefester, og mang en toastmaster skal få oss til å le og kose oss – og det også på bekostning av andre. For noen tørre navnevitser kan fort trekkes opp av lomma og det er faktisk hele 75 personer i Norge med Jesus som fornavn.

573 bærer navnet Josef og ikke overraskende er det hele 18.000 nordmenn med navnet Maria. Dette i følge undersøkelser og tall fra SSB. Og holder vi oss i det humoristisk navnet-hjørnet kan det også nevnes at både Ribbe og Nissen finnes som etternavn i Norge. Og full poengpott får selvfølgelig personene med navnet Edel Gran!

 

8. Grafene viser at færre blir skadet på grunn av fyrverkeri

fyrverkeri, nyttår, fyrverkeri og skadeVi synger Glade Jul og det er jo mest kos, men når alkoholen tar over og vi samtidig ønsker å toppe det hele med krutt, stjereskudd og fyverkeri, så kan det alliekvel gå galt i noen sammenhenger.

Fra 2008 ble det derimot lagt ned forbud mot privat bruk av raketter med styrepinne. Resultatet har ikke latt vente på seg og antall personskader på grunn av fyrverkeri har gått betrakelig ned.

 

9. Julegensere begynner å bli populært

En trend som har bredt om seg i stort omfang i Usa og Storbritannia, har også funnet veien til norges land. Ironiske julegensere selger som varmt hvetebrød og det er stadig flere som søker på dette hos Google blant nordmenn.

Skal vi tro tallene fra Google Trends så var antall søk på «julegenser» fem ganger større i desember 2014 enn året før. Hva med dette året?

 

10. Nyttårstalen til Kongen er i motvind.

kongen, nyttårstale, spørreundersøkelser

 

Enkelte TV-programmer er såpass hellige at vi må få det med oss. Særlig er juleprogrammene en viktig del av julen for mange nordmenn. De er liksom med og gir noe av julestemningen i huset.

I 2013 fulgte hele 1,5 millioner det tradisjonsrike programmet «Kvelden før kvelden» på lille julaften. Kongen på sin side måtte ta til takke med 682.000 personer som valgte å følge den årlige nyttårstalen.

 

 

Vil du lese mer om disse sidene ved den norsk julefeiringen, kan du gjøre dette ved å lese artikkelen hos Aftenposten og la deg inspirere videre av bilder og grafer.

 

SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT!

Jul er høysesong for kjøp av varer og tjenester. Markedsaktørene vil at deres produkter skal selge godt. For å oppnå dette må selskaper og bedrifter lytte til forbrukerne, slik at eksisterende produkter kan videreutvikles og slik at nye produkter kan se dagens lys.

Din stemme er viktig. Du er eksperten som markedet trenger. Meningstorget kobler deg som forbruker med aktørene i markedet ved å sende deg spørreundersøkelser på nett der du kan si din mening og dine synspunkter. Det er helt gratis å være i Meningstorget, og vi belønner deg for innsatsen.

Meld deg inn her på siden eller les mer på våre internettsider.

 

 

 

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.