« Tilbake til blogg

SAKEN ER IKKE HELT BIFF!

biff, kjøtt, undersøkelser, miljøet, meningstorget

Det er endelig fredag og sammen med gjengen tar dere inn på en velkjent restaurant i byen og kaster jakka. Dere bestiller pepperbiff med gratinerte poteter, bearnaisesaus og frisk brokkoli. Og selvfølgelig en god vin til maten. Praten går, latteren sitter løst. Dere diskuterer jobb, penger, politikk og ikke minst miljøspørsmål. Kanskje er det el-bil som er det store emnet. En Tesla hadde slettes ikke vært dumt. Eller kanskje skryter du av at du nå bruker sykkelen til jobb.

Greit nok. Bra for miljøet dette. Men ikke visste dere at BIFFEN dere nettopp spiste faktisk koster miljøet flesk!!

 

ALARMERENDE UNDERSØKELSER VISER MANGEL PÅ VANN!!

vannmangel, vann, tørke, biff, miljøFN har nettopp frigitt en undersøkelse i forkant av «verdens vanndag» som viser at drastiske endringer må til dersom verdens behov for vann skal dekkes. Rapporten har fått navnet World Water Development Report og antyder et massivt misforhold mellom mengden av vann som tas opp av bakken og mengden av vann som naturlig fyller opp de samme kildene.

Og hva har dette med biffen jeg nettopp spiste?

Jo, nå skal du høre. Problemet er landbruket. Eller det vil si. Vi trenger landbruket slik at vi har mat bordet, men hele 70% av vannet som brukes på verdensbasis, går uavkortet til landbruket. Intensivt jordbruk og bruk av store jordbruksarealer til beite, gjør at store mengder vann er nødvendig. Med andre ord, kjøttproduksjonen tar opp enorme vannressurser i landbruket. Og verden risikerer vannkrise om vi ikke gjør noe med problemet.

Faktisk spår undersøkelser gjort av FN i den fremlagte rapporten at områder i USA, Kina, India og Midtøsten omtrent kan bli ubebolige. I enkelte områder vil vannmangel føre til at landbruket legges ned slik at befolkningen kan være forsynt med og ha tilgang til drikkevann.

 

1 KG BIFF = 10000 LITER VANN

hamburger, kjøtt, miljø

Og utfordringene står i kø. For det første vokser verdens befolkning. Det gjør at flere mennesker trenger mat på bordet. Analyser viser at produksjonen innen jordbruket må øke med 60% innen 2050 for å dekke behovet for mat.

Lenge var det også slik at omtrent 1/3 av verdens befolkning levde på en kjøttbasert diett, mens 2/3 av verden levde på en plante-basert diett. Men dette har forandret seg markant. Spesielt i Kina, India, Sør-Asia og Latin-Amerika har folk begynt å spise mer kjøtt. Folk flytter til byene, flere har bedre inntekt, påvirkningen fra vest er økende og spisemønstre er i forandring.

Dette betyr økt etterspørsel etter mat og kjøttvarer, som igjen legger press på landbruket og bruken av vannressurser.

For det tar minst 10000 liter vann for å produsere 1kg biff. Videre tar det mellom 500 og 4000 liter vann å produsere 1 kg med hvete. Det sies at 1 hektar med hvete vil sive mellom 5-7 milloner liter med vann for hver vekstsesong. Utrolige tall. Avhengig av vår egen diett, «spiser» vi mellom 1600 og 5000 liter vann hver dag. Med andre ord, det går med ufattelig mye vann for å produsere den maten vi spiser, og spesielt kjøtt.

 

vann, vannmangel,miljø, spørreundersøkelserSPØRREUNDERSØKELSER OG KONSEKVENSER AV VANNMANGEL  FOR NORGE

Vi bor i et av verdens beste land og det er lite som tyder på at vannmangel er det første vi bør bekymre oss over. Men hvis våre levevaner fører til miljøproblemer andre steder på kloden, så vil det uansett angå oss. Dessuten er Norge helt avhengig av å importere mat fra utlandet. Og dette behovet viser seg å vokse. Bare i 2013 importerte vi matvarer for 21,8 milliarder kroner. Dermed kan vi få smake litt av problemet dersom arealene for dyrket mark reduseres på verdensbasis. Det kan bety matmangel.

Jo da, du skal få unne deg en god biff. Men det er jo ganske lett da: å betale miljøkvoter, å kjøpe en el-bil, å sykle til jobb, men det blir straks verre når vi må la biffen ligge.

 

På meningstorget kan du si din mening og være med å forme fremtiden. Meningstorget gjennomfører spørreundersøkelser på nett om både varer og tjenester og for å kartlegge levemønstre og ulike livsstiler. Denne informasjonen er av stor verdi for markedsaktørene. Det er helt gratis å registrere seg som deltaker i vårt panel for spørreundersøkelser.

Ved å delta i våre betalte spørreundersøkelser på nett kan du også tjene penger. Vi belønner deg for hver spørreundersøkelse du gjennomfører, enten i form av kontanter gjennom PayPal eller gjennom gavekort fra en rekke kjente merkevarer. Så bli med oss du også, si din mening og tjen penger gjennom våre betalte spørreundersøkelser.

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.