« Tilbake til blogg

SPØRREUNDERSØKELSER: BØR KVINNER TJENE PENGER PÅ LIK LINJE SOM MENN?

Ferske undersøkelser fra Statistisk Sentralbyrå viser at kvinner fremdeles tjener en god del mindre enn menn. For heltidsansatte viser tallene at menn gjennomsnittlig tjener 3400 kroner mer i måneden enn kvinner. Hvorfor er det slik? Og hvorfor er forskjellene så betydelige i et land som Norge hvor likestilling stadig er en kampsak?

Det er ikke tvil om at flere kvinner nå er i arbeid enn det som tidligere var situasjonen. Samtidig er det flere kvinner som også gjør suksess i arbeidslivet og kvinner holder en høyere prosentandel av leder- og toppjobber enn tidligere. Dette synes å være en trend fra begynnelsen av 2000-tallet skal vi tro nyere undersøkelser. Karriere er blitt mer og mer viktig, også for kvinner. Men går det bare oppover og fremover?...

 

UNDERSØKELSER: NORGE BARE PÅ 50. PLASS!

tjene penger,karriere,leder, spørreundersøkelserSpørreundersøkelser gjort av Administrativt forskerforbund ved Norges Handelshøyskole i 2012, viste at andelen kvinnelige ledere fra 2001 til 2011 hadde økt med 11 prosentpoeng, fra 20,9% til 31,5%. Det vil mange si er en positiv trend.

Allikevel viser helt nye undersøkelser gjort av ILO, den Internasjonale arbeidsorganisasjonen, at Norge henger etter i forhold til svært mange land. I følge deres undersøkelser er andelen kvinnelige ledere på alle nivåer i offentlig og privat sektor satt til 32,2 %. Dette er bare 50.plass på verdensbasis. Altså ikke så mye å skryte av!

For Norge viser tallene fra undersøkelser at kvinnelige ledere i større grad er å finne i politikken enn i næringslivet. 41% av lederne i politikken er kvinner, mens bare 13% i næringslivet.

 

SPØRREUNDERSØKELSE: LIKE LØNNSSATSER MELLOM MENN OG KVINNER?

Undersøkelser og statistikk viser altså at kvinner tjener mindre enn menn. Men hva tenker nordmenn generelt om lønn i forhold til kjønn? Vi spurte våre respondenter i en liten spørreundersøkelse om nettopp dette:

 

 

Tilsammen 418 personer svarte på spørsmålet, både menn og kvinner i alle aldre. Og trenden er klar. Ikke uventet mener de aller fleste at menn og kvinner burde ha helt like lønnssatser når de innehar samme stilling og nivå. Svært få sier blankt «nei»

Men, 1 av 5 (20%) mener det kommer an på hvilket yrke og næringsvirksomhet det snakkes om.

 

HVA VIL FREMTIDEN BRINGE?

karriere, kvinneledere, tjene penger, fremtidenKvinner tar utdanning som aldri før. Og trenden fram mot 2030 viser at kvinner med høyere utdanning vil dominere arbeidsmarkedet i forhold til menn. Mens tallet for kvinner og menn med slik utdanning lå likt på begynnelsen av 2000-tallet, viser undersøkelser at tallet på yrkesaktive kvinner med høyere utdanning i 2030 vil nærme seg 420.000 personer, mens tallet for menn settes til 230.000.

Og hvilke konsekvenser vil dette få for fremtidens lederstand? Det er slettes ikke umulig at denne situasjonen også vil føre til forandringer i forhold til kvinner i lederstillinger.

IBM er et stort selskap med mange kvinnerlige ledere. De ba noen av side ledere om gi sine tips til andre kvinner i arbeidslivet. Her er hva Maria Winans, CMO Commerce, Mobile and Social, skriver:

"The only thing worth fearing is the regret that comes from not taking a chance."

 Og nettopp den sjansen ser det ut til at kvinner i Norge er i ferd med å ta. Fremtiden vil vise resultatet.

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.