« Tilbake til blogg

FLYKTNINGKRISA: MER UNGARSK PIGGTRÅD!!

Ungarske piggtråd-gjerder er et godt bilde på den kaotiske og vanskelige situasjonen i Europa de siste ukene. Tusenvis av syriske flyktninger har flommet innover kontinentet, men veien mot vest er lang.

Og kanskje den aller største hindringen: grensa inn i Ungarn.

For opptøyene fortsetter. Bare iløpet av natta har minst 20 mennesker blitt skadet og like mange arrestert i konfrontasjoner mellom ungarsk grensepoliti og syriske flyktninger. Da en gruppe flyktninger prøvde å storme grenseovergangen samtidig som de kastet steiner, svarte Ungarn med tåregass og vannslanger. Grensa er nå stengt og området overvåkes med helikopter.

- Ungarn bekrefter at landet ikke ønsker å være transitt-land for flyktninger på vei mot Vest. -

Men de må tåle kritikk. Piggtråd-gjerder er alt annet enn det vi forbinder med et demokratisk og inkluderende Europa. Det handler om mennesker på flukt mot en bedre hverdag og istedenfor møter de hindringer vi fort assosierer med utestengelse og bilder fra konsentrasjonleire og fengsler.

 

KATT OG MUS MED POLITIET LANGS GRENSA TIL SERBIA...

eu, flyktninger, spørreundersøkelserKan vi forsvare det Ungarn gjør på sine grenser?

Vel, kanskje… Når flyktninger velter inn i landet og tar seg gjennom hveteåkeren og leker katt og mus med politiet langs grenseområdene til Serbia, så blir jo situasjonen fort kaotisk. Det er jo tross alt greit at man faktisk prøver å krysse grensa på lovlig vis ved en grensepost, og dessuten uten å ty til vold og opprør…eller…?

Ungarn bedyrer at minst en person av de arresterte har tilknytning til terror. Og vi kan jo spørre oss; kommer de med gode hensikter? Er de villige til å oppføre seg i forhold til lov og orden eller tar de seg fore som om de kan gjøre som de vil…?

Forferdelige bilder ruller over tv-skjermen og vi får medlidenhet. Og det er ikke tvil om at mange av disse menneskene desperat trenger hjelp. Samtidig ser man bilder av grupper med syriske menn som sitter i flyktningmottak og du tenker, hva gjør disse folka her, er alle disse virkelig på flukt eller finnes det en og annen med skumle hensikter…?

Saken er komplisert…

Så vanskelig at EU sliter med å finne løsninger som alle kan være med på. En ting er å løse dagens problem, men hva med fremtiden? Hvilke mekanismer bør innføres for å få kontroll på mengden flyktninger som kommer til Europa? Og hvem skal få lov til å komme?

 

MER PIGGTRÅD I VENTE...

piggtråd, spørreundersøkelserVel, Ungarn har i hvert fall tatt sine grep, på godt og på vondt.

Og de har ikke tenkt å stoppe med det første. Ungarn er fast bestemt på å sette opp nye piggtrådgjerder langs grensa til Romania og Kroatia. På den måten utelukker de muligheten for flyktningene å ta seg inn i Ungarn ved å ta en liten omvei.

Forslaget mislikes sterkt av Romania som mener Ungarn behandler de syriske flyktningene på en måte som minner mer om 1930-årene. De diplomatiske samtalene er krasse og bærer preg av liten forståelse.

Flyktingene på sin side må prøve en annen rute mot vest, som da vil bli Kroatia. Dette kan være svært farlig da områdene i grenselandet mot Serbia enda bærer preg av bombing fra Jugoslavia-krigen med ueksploderte prosjektiler.

Men det mangler ikke på mot og stor tro hos disse menneskene. Villige til å ofre alt, forlater de sitt eget hjemland, tar fatt på en livsfarlig ferd over Middelhavet, går på fots langs jerbanelinjer og kjemper seg gjennom piggtrådgjerder.


SI DIN MENING I SPØRREUNDERSØKELSER PÅ NETT!

Hva mener du om situasjonen i Europa? Hvordan skal vi løse flyktningkrisa?
Skal vi hjelpe i Norge, gi vårt bidrag i Europa eller sette fokus på hva skjer i Syria?

Du må gjerne kommentere på denne artikkelen på vår Facebook-side. Hos Meningstorget kan du også si dine meninger gjennom betalte spørreundersøkelser på nett. Meld deg opp i dag og la din stemme bli hørt!

 

 

« Tilbake til blogg

Registrer deg i dag!

ELLER
Velg kjønn
Jeg har lest, forstått og godtar personvernerklæringen og brukervilkårene. Jeg forstår at jeg for å kunne dra nytte av tjenesten vil få tilsendt e-poster om relevante spørreundersøkelser og medlemskapsoppdateringer.
Jeg tillater innsamling, bruk og deling av mine profildata for deltakelse i markedsundersøkelser. Du kan når som helst melde deg ut.